Sałatka z serem feta, ktoś chętny?
Ja ją uwielbiam i wiem, że to już nie sezon na takie sałatki, ale jem je nawet w zimie - bo jestem od nich uzależniona.
Ja zaczynam od sosu do sałatki, żeby na czas krojenia warzyw nabrał mocy.
Sos wg mnie:
1) olej (np. oliwa z oliwek, jakie kto lubi ja zawsze mieszam ze sobą przynajmniej 4 różne oleje),
2) sosy do sałatek każdego po ½ (grecki, włoski, francuski),
3) 3 lub 4 ząbki czosnku (wycisnąć wyciskarką do czosnku, co do ilości czosnku to można mniej - ja lubię ostrzejszy),
4) sól, pieprz, sok z cytryny – wszystko do smaku ile kto lubi.
Warzywa:
1) sałata lodowa,
2) cebula (1 średnia – najlepiej cukrowa bo jest delikatniejsza),
3) pomidory (4 średnie),
4) ogórki (2 średnie),
5) papryka (1 ½ duża).
Mieszam warzywa ze wcześniej przygotowanym sosem a na sam koniec dodaję pokrojony ser feta – uwielbiam te z Mlekovity!
Smacznego!
Marta
OO mniam :)
OdpowiedzUsuń